Social

7 tips voor een goede Instagram tekst

Want hoe zorg je ervoor dat jouw post succesvol is?

Geschreven door Brett Rijsdijk
Instagram teksten

Instagram is niet meer weg te denken uit onze dagelijkse media gebruik. Ondertussen zijn er dan ook ontzettend veel Instagram gebruikers, Instagram volgers en Instagram accounts. Maar hoe schrijf je een goede Instagram tekst bij de prachtige foto die je hebt gemaakt? Uiteindelijk draait het bij Instagram natuurlijk om de visuals, dit is dan ook het aspect waar veel te halen valt. Maar óók met tekst kun je heel veel doen. Wij geven je graag 7 tips voor het schrijven van goede Instagram teksten!

Wat is Instagram?

Even back to basic voordat we aan de slag gaan met het schrijven van een goede Instagram tekst. Wat is Instagram nu eigenlijk? Instagram is een mobiele app waarbij het mogelijk is om persoonlijke foto’s en video’s te plaatsen. De gratis mobiele app Instagram werd op 6 oktober 2010 gelanceerd. Toen konden alleen Apple gebruikers de app downloaden. Maar inmiddels is de app ook toegankelijk voor Android gebruikers.

De foto’s en video’s die gebruikers uploaden op Instagram komen onder andere in een persoonlijke Instagram-feed terecht. Vrienden en andere gebruikers kunnen de mooie content vervolgens bekijken. Daarnaast zijn de foto’s of video’s vindbaar middels een zoekfunctie. Ook via de desktop is het mogelijk om een Instagram-feed te bekijken. Maar het uploaden van nieuwe video’s of foto’s kan alleen via de app.

Populariteit Instagram

De populariteit van Instagram is ongekend. Wereldwijd heeft de dienst maandelijks zo’n 600 miljoen actieve gebruikers. Ten opzichte van twee jaar geleden is dit een verdubbeling! Wist je dat Instagram sinds 2012 onderdeel is van Facebook? Zo kun je ervan uitgaan dat zaken zoals het Instagram algoritme veel lijkt op die van Facebook. Daarnaast is er ook behoorlijk wat gesleuteld aan de sociale dienst sinds de overname. Dit zal waarschijnlijk ook nog wel even doorgaan.

Nu je meer weet over de sociale media dienst Instagram, geven we je graag zeven tips over hoe een goede Instagram tekst kunt maken voor jezelf, organisatie, bedrijf, merk of dienst.

Tip 1. Schrijf verschillende drafts van Instagram teksten

Een goede tekst is van belang. Start met het opschrijven van verschillende concepten van de tekst. Schrijf je ideeën op en denk er over na. Wist je trouwens dat door het nieuwe Instagram algoritme het tijdstip van het plaatsen van de post niet veel meer uitmaakt? Het gaat tegenwoordig om de engagement die je posts krijgen in plaats van het tijdstip van publicatie. Instagram rangschikt namelijk de posts waarvan de dienst denkt dat die het meest relevant zijn. Het bereik van een post in de tijdlijn van je volgers hangt dus onder andere samen met het aantal likes en aantal reacties op een post. Belangrijk is dus om een goede tekst te verzinnen die bij je volgers blijft hangen.

Tip 2. Zet belangrijke zaken aan het begin van mooie Instagram teksten

Een instagram bericht heeft een maximum van 2.200 karakters. Belangrijk is om er rekening mee te houden dat het bericht na 3 of 4 regels wordt afgebroken in de tijdlijn van gebruikers. Dit wil niet zeggen dat het bericht niet langer mag zijn dan 3 of 4 regels. Maar zorg ervoor dat de belangrijkste zaken zoals een hashtag of @mentions aan het begin van een bericht staan.

Tip 3. Plaats een call-to-action bij een Instagram bericht

De beste manier om meer engagement en reacties op een Instagrampost te genereren is door en call-to-action to te voegen. Laat (toekomstige) volgers bijvoorbeeld iets doen. Laat mensen naar een link in de bio gaan, laat volgers hun vrienden onder een post taggen of stel vragen zoals in het voorbeeld hieronder. Dit zorgt voor meer engagement en acties bij een bericht. Het resultaat is dat je zo het Instagram algoritme kunt verbeteren en eventueel zelfs potentiële kopers kunt verleiden tot een aankoop.

Tip 4. Gebruik 1 tot 5 hashtags in een leuke Instagram tekst

Het gebruik van hashtags werkt op Instagram hetzelfde als op Twitter en Facebook. Via een hashtag (#) is het mogelijk om te zoeken op Instagram, zolang het profiel maar openbaar staat. Door middel van hashtags kun je gebruikers met elkaar verbinden. Maar pas op met het gebruik van hashtags. Wanneer je er teveel plaatst kan dit overkomen als spam. Gebruik dus niet meer dan 5 hashtags per post. Plaats de hashtags bij voorkeur aan het einde van een tekst.

Tip 5. Gebruik luchtig taalgebruik

Ieder social media netwerk heeft een andere tone-of-voice. Op LinkedIn wordt voornamelijk jargon gebruikt dat totaal niet geschikt is voor Instagram. Instagram staat vooral bekend om het luchtige taalgebruik. De beste Instagram posts hebben vaak een grappige toon en laten vooral de authenticiteit van bedrijven of merken zien. Voor de wat serieuzere bedrijven of merken, is het belangrijk om hier een goede balans in te vinden. Ook consistentie is hierbij natuurlijk belangrijk.

Tip 6. Gebruik emojis op social media

Gebruik emojis bij je Instagram berichten, dit zorgt voor een persoonlijke vibe in de berichten. Je kunt de emojis op verschillende manieren gebruiken. Bijvoorbeeld aan het begin of aan het einde van een zin. Of je kunt de emojis gebruiken om bepaalde woorden te vervangen. Naast dat het plaatsen van emojis goed is bij een Instagramtekst, kun je de emoticons ook plaatsen bij bijvoorbeeld Twitter-berichten of Facebookposts. Dit trekt de aandacht van de lezer!

Tip 7. Cross-promote je social media kanalen

Natuurlijk kun je ook je social media posts cross-promoten naar andere sociale accounts zoals Twitter, Facebook of YouTube. Dit is een onwijs handige manier om je gebruikers te laten weten op welke sociale media kanalen je actief bent. Zo kunnen bijvoorbeeld je Facebookvolgers ook je Instagramvolgers worden.

Bonus tip! Instagram Stories

Tot slot hebben we nog een extra bonus tip voor je! Een poos geleden heeft Instagram de zogenoemde Instagram Stories gelanceerd. Met een Instagram Story kun je foto’s en video’s van de dag delen aan de hand van een slideshow functie. Extra leuk is dat je deze video’s en foto’s kunt bewerken! Zo kun je leuke creatieve teksten toevoegen, tekeningen maken of leuke plaatjes toevoegen. Het maakt niet uit hoeveel foto’s en video’s je deelt. Na 24 uur verdwijnt de story weer.

Optiek van Wely Instagram Stories
Optiek van Wely Instagram Stories
Optiek van Wely Instagram Stories

Ook voor bedrijven en organisaties is het erg leuk om Instagram Stories in te zetten. Zo kun je de stories inzetten voor bijvoorbeeld een productlancering, live-event of fans een kijkje achter de schermen te geven.

Meer informatie?

Hulp nodig bij het creëren van een goede Instagram tekst? Daar kunnen wij jou bij helpen!

Neem contact met ons op